snart ett år sen..

ARBETSPLAN FÖR EXAMENSARBETE PÅ SKOGSMÄSTARSKOLAN

Namn:

Anders Dahlberg

Personnummer:

19820727-xxxx

Telefon:

070 – 39 22 049

E-post:

[email protected]

Nivå:

C

 

Precisera arbetets syfte. Varför ska det göras? Vilka problem ska det ge svar på?

 

Branden har en fundamental roll i merparten av våra skogars ekologi, en roll som nästan totalt försvunnit i och med framväxandet av ett industriellt skogsbruk. Detta medför att såväl direkt brandberoende arter försvinner eller minskar som att skogens markförhållanden och struktur, inkluderande variabler som trädslagssammansättning, åldersfördelning, öppenhet och död ved, förändras. Indirekt påverkar detta många hotade arter negativt eftersom brandpräglad skog utgör optimala miljöer för en mängd arter som är beroende av tunna humustäcken, mer basiska markförhållanden, höga tätheter av död ved, öppnare och flerskiktad skog, samt boreal lövskog.

Det senaste decenniets omfattande naturvårdsbränning och skydd av spontant brunna områden har förmått gynna vissa spridningsstarka arter såsom direkt brandberoende insekter och svampar. Dessutom finns indikationer som visar att dessa naturvårdsbränningar kan vara viktiga för vissa arter som är beroende av färsk död ved (hackspettar) och höga tätheter av solexponerad död ved (vedinsekter och vedsvampar). Ett medvetet återskapande av en brandpräglad skogsstruktur har dock ej skett alls (i skogsbruket) eller i mycket liten omfattning (i skyddade områden). Detta behov är stort och kan antas öka med tiden. Dessutom sker endast undantagsvis lokalisering av bränning till områden med kända förekomster av hotade arter. Sannolikt kräver ett mycket stort antal arter såväl restaurering av skogstillstånd som en preciserad lokalisering, helst i kombination, för att medge dessas långsiktiga överlevnad.

Därför vill jag i mitt examensarbete på Sveaskogs marker med utgångspunkt från deras målklassning av ett avrinningsområde som heter Håltjärnsbäcken (som för övrigt skall ingå i Sveaskogs ekopark i Malingsbo-Kloten och som ansluter till Hedströmmen) på ca 900 ha komplettera befintlig skogsbruksplanering med hänsyn till var det kan vara lämpligt att göra naturvårdsbränningar respektive hyggesbränningar samt problematisera dessa åtgärder utifrån ett ekonomiskt perspektiv samt utifrån en mer naturlig branddynamik.

Detta arbete kommer att utgöras av en kort litteratursammanställning om vad man idag vet om naturvårdsbränningar och hyggesbränningar tillsammans med GIS-analyser av det aktuella området samt fältarbete i form borrning och dendrologisk analys av tidigare brandfrekvens samt slutligen en skötselplan för hur man konkret kan planera för olika typer av skogsbränder inom det operativa skogsbruket.

Mitt arbete kommer således att ge både vägledning och svar på var, när, hur och slutligen hur mycket som det kan vara lämpligt att bränna inom ett område för att kunna leva upp till några av de svenska delmål som finns angivna i miljömålsarbetet med bland annat ”Levande skogar” och ”Ett rikt växt- och djurliv”.

Precisera arbetsmetoden. Hur ska problemen under syftet ges ett svar?

 

Olika typer av brand kommer att beskrivas med hjälp av en litteraturgenomgång tillsammans med en problembeskrivning av vad som behöver göras inom dagens skogslandskap när det gäller branddynamik och återskapande av brandpåverkade substrat.

För att få en uppfattning om hur ofta och med vilken omfattning det brunnit inom ett visst område (Håltjärnsbäckens avrinningsområde på ca 900 ha alt. hela Ekoparken i Malingsbo-Kloten) behöver jag göra en dendrologisk analys genom att borra ett antal trädstammar med så kallade ”brandljud” för att få en mer detaljerad uppfattning om hur ofta det tidigare brunnit i området. Jag kommer att använda olika GIS-applikationer för att visualisera var i området det troligen tidigare har brunnit tillsammans med beskrivningar över var det kan vara lämpligt att utföra olika typer av naturvårds- eller hyggesbränningar samt göra en uppskattning av vad dessa åtgärder kan komma att kosta.


Tidsplan. När ska arbetet registreras?

Period 4

När ska arbetet genomföras? Bedöm start‐ och klartdatum för följande steg.

Planering

Start

Klart

litteratursökning:

2010 mars 29

2010 april 02

Litteraturstudier:

2010 april 05

2010 april 25

Datainsamling:

2010 april 26

2010 maj 16

Skrivande, redovisning

2010 maj 17

2010 juni 04

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Det är snart ett år sen!

Saker och ting har förändrats vad det gäller mitt exjobb under året..

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback